Μύθοι σχετικά με το Facebook


Κατά καιρούς βγαίνουν στον διαδίκτυο διάφορες φήμες σχετικά με το Facebook. Ότι θα μας χρεώσει με μηνιαία συνδρομή για να το χρησιμοποιούμε, ότι ένας χρήστης μπορεί να δει ποιος βλέπει το προφίλ του και πολλά ακόμη. Σαφώς και οι περισσότερες φήμες δεν ισχύουν και κυκλοφορούν κυρίως για να κερδίσουν ορισμένα sites.
Ο απλός χρήστης είναι συνήθως και ευκολόπιστος με οποιαδήποτε φήμη κυκλοφορεί και τις περισσότερες φορές διαδίδει οτιδήποτε ακούει με αποτέλεσμα να επικρατεί μία σύγχυση στη μάζα, την οποία φυσικά και κάποιοι εκμεταλλεύονται μετά. Το ίδιο το Facebook, στο Κέντρο Βοήθειας του, έχει καταγράψει μερικές από τις πιο συνήθεις φήμες, τις οποίες και θα σας παρουσιάσω παρακάτω.
1. Θα με χρεώσει ποτέ το Facebook για κάποια υπηρεσία;
Το Facebook δηλώνει πως όχι. Η υπηρεσία είναι και θα είναι για πάντα δωρεάν. Ούτε μηνιαίες συνδρομές, ούτε τίποτα. Φυσικά, ίσως υπάρξουν ορισμένες λειτουργίες προς πληρωμή, αλλά γενικά η χρήση του Facebook θα παραμείνει δωρεάν.
2. Έχουν πρόσβαση οι διαφημιστές στις προσωπικές μου πληροφορίες;
Το Facebook δηλώνει πως όχι. Όπως συνήθως συμβαίνει με τους διαφημιστές, εκείνοι στοχεύουν ένα κοινό, π.χ. άνδρες ηλικίας από 18 έως 24, και το Facebook αναλαμβάνει η διαφήμιση να φτάσει στους χρήστες αυτούς. Δε δίνονται προσωπικά στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο και οτιδήποτε άλλο έχει καταχωρήσει ο χρήστης. Μόνο ανώνυμες πληροφορίες.
3. Μήπως πουλάει τις πληροφορίες μου το Facebook;
Το Facebook δηλώνει πως όχι. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι προσωπικές πληροφορίες δε δίνονται στους διαφημιστές και ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου για να διαλέξει τους αποδέκτες των πληροφοριών του και γενικά των δημοσιεύσεων του.
4. Μπορώ να μάθω ποιος βλέπει το Χρονολόγιό μου ή πόσο συχνά το βλέπουν;
Το Facebook δηλώνει πως όχι. Οποιοσδήποτε χρήστης του Facebook δε μπορεί να ξέρει ποιος ή πόσοι βλέπουν το προφίλ του. Ούτε οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν στο θέμα αυτό και μάλιστα όποια δηλώνει πως μπορεί, ο χρήστης θα πρέπει να την αναφέρει για να αφαιρείται. Γενικά, η δυνατότητα αυτή υπάρχει σε άλλα Κοινωνικά Δίκτυα, όχι όμως και στο Facebook.
5. Ποιες προσωπικές πληροφορίες κοινοποιούνται στους ιστοτόπους που χρησιμοποιούν πρόσθετα κοινωνικής δικτύωσης;
Όταν ένα site εισάγει κάποιο πρόσθετο κοινωνικής δικτύωσης από το Facebook, τότε δε σημαίνει πως αποκτά πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες ενός χρήστη ή στη δραστηριότητα ενός χρήστη στο site αυτό.
6. Η εφαρμογή που χρησιμοποιώ μου λέει ότι πρέπει να κατεβάσω κάτι, να συμπληρώσω μια έρευνα ή να συνδεθώ ξανά στο Facebook, για να δω ειδικό περιεχόμενο. Είναι αλήθεια;
Το Facebook δηλώνει πως όχι. Μια εφαρμογή μπορεί μονάχα να υποδείξει στο χρήστη να πατήσει Like στη σελίδα προφίλ της για να τη χρησιμοποιήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι ενάντια στους κανόνες του Facebook και τέτοιες εφαρμογές θα πρέπει να αναφέρονται για να αφαιρούνται.


www.socialstamp.gr